ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ - Υπολειπόμενος καρδιοαγγειακός κίνδυνος

Υπολειπόμενος καρδιοαγγειακός κίνδυνος και Τριγλυκερίδια

Η βασική παρέμβαση που γίνεται σήμερα όσον αφορά τις παθολογικές τιμές λιπιδίων προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ΚΑΝ είναι η μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης.

Όλες όμως οι μελέτες (κλινικές και επιβίωσης) έχουν αποδείξει ότι όταν τα αυξημένα επίπεδα της ολικής και της LDL χοληστερόλης μειωθούν με υπολιπιδαιμικά φάρμακα, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα και η ολική θνησιμότητα μειώνεται κατά 30%-40%.

Lipotest meal Υπολειπόμενος καρδιοαγγειακός κίνδυνος Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς, παρότι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τους παράγοντες κινδύνου, συνεχίζουν να βρίσκονται σε αυξημένο υπολειπόμενο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα (έμφραγμα μυοκαρδίου και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο), γεγονός που καθιστά απαραίτητη την ανεύρεση και μείωση του υπολειπόμενου καρδιαγγειακού κινδύνου.

Σήμερα υπάρχει πληθώρα επιδημιολογικών μελετών που επιβεβαιώνουν ότι τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο πλάσμα είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.