ΚΑΜΠΥΛΗ ΛΙΠΟΥΣ - Αξιολόγηση θεραπεία

Kαμπύλη Λίπους - Αξιολόγηση θεραπεία

Η θετική Καμπύλη Λίπους αναδεικνύει την in vivo μεταγευματική δυσχέρεια του οργανισμού να μεταβολίσει το λίπος.

Ο πλημμελής μεταβολισμός του λίπους μεταγευματικά και η παρουσία αυξημένων επιπέδων τριγλυκεριδίων στο πλάσμα, διαγιγνώσκεται με την διενέργεια της Καμπύλης Λίπους. Όταν μεταγευματικά τα τριγλυκερίδια είναι αυξημένα συμβαίνουν τα εξής:
1. Επιβαρύνονται με τριγλυκερίδια οι LDL δημιουργώντας μικρές πυκνές LDL που είναι πιο αθηρογόνες.
2. Επιβαρύνονται με τριγλυκερίδια οι HDL δημιουργώντας μικρές πυκνές HDL που καθίστανται λιγότερο λειτουργικές και
3. Αυξάνονται στο πλάσμα τα επίπεδα των υπολειμμάτων των τριγλυκεριδίων, τα οποία έχουν επίσης αθηρωματική δράση.


Όλες οι παραπάνω μεταβολές προάγουν την αθηρωμάτωση.

Η γνώση του τι συμβαίνει στα αγγεία, μετά από κάθε λιπαρό γεύμα, είναι πολύ σημαντική διότι οι αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων στο αίμα μεταγευματικά, με την πάροδο του χρόνου, συνδέονται με τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών και άρα αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Αυτή την νοσογόνο μεταγευματική αύξηση των τριγλυκεριδίων η πρωινή μέτρηση τριγλυκεριδίων δεν μπορεί να την ανιχνεύσει. Και διαγιγνώσκεται ΜΟΝΟ με την διενέργεια της Καμπύλης Λίπους.

Στην περίπτωση που η Καμπύλη Λίπους βγει θετική και σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους παράγοντες κίνδυνου, ο ασθενής θα πρέπει να λάβει αγωγή που να μειώνει την μεταγευματική λιπαιμία Ωμέγα 3 (n-3) λιπαρά οξέα 2-4>g ή/και φιμπράτη μόνη ή σε συνδυασμό με στατίνη.

Σημαντική σημείωση: Η ποσότητα του λίπους, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών που πρέπει να περιέχει το γεύμα, καθώς επίσης και ο χρόνος μέτρησης των τριγλυκεριδίων μετά το γεύμα έχει καθοριστεί μέσα από 113 μελέτες που έχουν διεξαχθεί τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Αν το γεύμα της Καμπύλης Λίπους δεν έχει ακριβώς την απαιτούμενη και ενδεδειγμένη σύσταση, δεν έχει και την απαραίτητη διαγνωστική άξια.